Britská panovnice jedla možná až překvapivě nenáročně. Podle svých šéfkuchařů se stravovala velmi zdravě, a to ji zajistilo dlouhý život. A to si dopřávala také sladkosti a drinky.
Alžběta II. byla gurmánka, která dávala přednost lehkým jídlům z vlastních královských farem. V oblibě měla jehněčí, ryby nebo zvěřinu. Ty jí připravovali jednoduše a přirozeně, aby vynikla jejich kvalita.
Po ránu si dopřávala čerstvé ovoce, které jedla příborem. Tradiční přísná rodinná výchova ve viktoriánském duchu jí totiž nedovolila jíst rukama.
Každý den začínala šálkem horkého černého čaje Earl Grey s mlékem a bez cukru, do něhož si namáčela sušenky a při tom jí hrálo rádio. Měla ráda i lupínky, které občas nahradila toustem s máslem a džemem nebo míchanými vejci s uzeným lososem a nastrouhaným lanýžem, někdy si dopřála uzenou tresku. Více jí chutnala hnědá vajíčka než bílá. Pečivo téměř nejedla. Velký rozdíl oproti bohaté anglické snídani!
Královnin den býval náročný a vyčerpávající, proto si během něj dávala pokrmy bohaté na proteiny a s nízkým obsahem sacharidů. K obědu převažovaly grilované ryby nebo kuře. Z ryb často mívala doverský mořský jazyk s lehce orestovaným špenátem nebo cuketou. Paštiku Gleneagles z uzeného lososa, pstruha a makrely si dávala jako předkrm. Kuře měla ráda grilované se salátem. Preferovala maso jen se zeleninou bez přílohy.
V nabídce odpoledního čaje o páté u Alžběty II. nechyběly okurkové a rajčatové sendviče, ovocný koláč a samozřejmě černý čaj Earl Grey. Dále tzv. Jam Pennies neboli „džemové pence“- chléb s máslem a jahodovým džemem, který byl vykrojený do tvaru malých koleček o velikosti staré anglické pence.
Přečtěte si, co královna večeřela a jak mlsala, aby se udržela v tak záviděníhodné kondici do pokročilých let, jak často pila alkohol a která jídla jí vůbec nechutnala. Je to jeden z článků na Seznam Médiu, kam Český královský institut pravidelně přispívá zajímavými postřehy z minulosti i současnosti.